Friday, 30 July 2010

Kaut kur starp debesīm un zemi / Somewhere between heaven and earth

Skat, divi vasaras mēneši jau teju aiztraukušies tālēs zilajās. Esmu izdzīvojusies pa meditācijas nometnēm un piedzīvojusi daudz citu jauku brīžu, tādēļ tagad pienākusi kārta noslaucīt putekļus no sava bloga :)

Kamēr citi masveidā lasīja vai iepirka ogas ievārījumu gatavošanai, es gudroju, kā likvidēt vecos krājumus. Mēs neesam nekādi lielie pankūku ēdāji, arī ievārījumu burkas pa vakariem kāri netukšojam, tādēļ izlēmu vārīt savu bērnībā iecienīto saldēdienu - debesmannu.



Debesmanna

Sastāvdaļas:

1 litrs zaptsūdens (es ņēmu puslitra burciņu brūkleņu un ābolu ievārījuma, kam pielēju klāt nepieciešamo daudzumu ūdens)
cukurs (ja ievārījums ir supersalds, bez tā var iztikt)
aptuveni 100 g mannas
1 tējkarote malta kanēļa
šķipsniņa kardamona
piparmētras rotāšanai (karstā laikā tās var arī sasmalcināt un pievienot debesmannai putošanas laikā, lai panāktu lielāku svaigumu)
rīvēta laima vai citrona miziņa (pēc izvēles)

Pagatavošana:

Zaptsūdeni kopā ar cukuru uzvāra, lēnītēm tievā strūkliņā pieber mannu un vāra līdz gatavībai, nepārtraukti maisot, lai nesaietu kunkuļos vai nepiedegtu pie katla dibena. Kad gatava, atdzesē un saputo. Liek deserta trauciņos, pielej pienu un izrotā pēc vēlēšanās.

Zaptsūdens vietā, protams, var ņemt ūdenī savārītus augļus vai ogas, kā arī dažādas svaigi spiestas vai no iepriekšējo gadu krājumiem izvilktas sulas.

See, two summer months have almost passed… I have attended two meditation camps and experienced other nice moments, so now it's time to eliminate dust from my blog :)

While other people spent much time picking or purchasing berries for jam, I wondered how to get rid of the old stock. My dear husband and me are no passionate pancake eaters, nor do we spend our evenings emptying one jam jar after another, so I decided to cook my favourite childhood dessert called 'debesmanna'. Translated from Latvian into English, it literally means 'semolina from heaven'. Beautiful, isn't it? In fact, debesmanna is a semolina pudding traditionally served with milk. One can make debesmanna using a wide variety of fruits and berries, jams and juices.

Debesmanna

Ingredients:

1 l of liquid made from 0.5 l jar of cranberry & apple jam and the necessary quantity of water) OR 1 l of freshly squeezes or bottled juice OR 1 l of fruits and berries previously cooked in water
sugar (if the jam is super sweet, you can do without it)
approx. 100 g semolina
1 teaspoon ground cinnamon
pinch of ela (ground cardamom)
peppermint to garnish (or, if you want your debesmanna to be more refreshing, add some chopped peppermint to it during the whipping process)
grated lime or lemon peel (optional)

Preparation:
Boil the liquid or juice together with sugar, slowly add semolina and, stirring constantly, cook until it's done to avoid clotting or burning. When ready, place somewhere to cool and later whip using a mixer. Put debesmanna in dessert dishes, add some milk and garnish with peppermint, fruits or berries.

No comments:

Post a Comment