Monday 15 March 2010

Saldēdienu trakums / Dessert madness

Brīvdienās kopā ar vīru sataisījām divas bļodas ar mīklu un cepeškrāsns izmantošanas un tuvinieku apciemošanas nolūkos devāmies uz iepriekšējo dzīvesvietu. Sacepu trīs pannas ar divu veidu cepumiem - gan mūsu iecienītajiem auzu pārslu cepumiem, gan kukurūzas miltu cepumiem, kurus gatavoju pirmo reizi, tādēļ ar receptīti padalīšos šajā blogā:

On the weekend, my husband and I prepared two different kinds of batter and went to our previous residence to visit relatives and use their oven, of course :) I baked our favourite oatmeal cookies as well as tried a new recipe of corn biscuits, which I am going to share with you:

Kukurūzas cepumi ar riekstiem un rozīnēm

100 g izmērcētu rozīņu (var ņemt gan tumšās, gan gaišās; es izvēlējos Jumbo)
250 g kukurūzas miltu (nejaukt ar putraimiem!)
250 g kviešu miltu
100 g brūnā cukura
Rīvēta 1 citrona miziņa
150 g kausēta sviesta
piens (pēc vajadzības)
4 ēdamkarotes maltu ciedru vai Indijas riekstu
šķipsniņa sāls

Corn biscuits with nuts and raisins

100 g soaked raisins (you can take both golden and brown; I chose brown Jumbo raisins)
250 g cornmeal
250 g all-purpose flour
100 g brown sugar
lemon zest
150 g melted butter
milk (according to necessity)
4 tablespoons minced pine nuts or cashews
pinch salt


Pagatavošana:

Cepeškrāsni sakarsē līdz 180-200 grādiem. Bļodā iesijā abu veidu miltus, pievieno cukuru, sāli, citrona miziņu, kausēto sviestu, riekstus un rozīnes. Maisot pakāpeniski pievieno pienu, līdz iegūst stingru mīklu. Saveļ bumbiņas, nedaudz saplacina un liek uz ietaukotas plāts. Cep, kamēr cepumi kļūst zeltaini brūni. Ja vēlas, pēc atdzišanas tos apkaisa ar pūdercukuru.

Preparation:

Preheat the oven to 180-200 degrees Celsius. Combine the flours, sugar, salt, lemon zest, melted butter, nuts, and raisins in a bowl. Add milk, a little a time, stirring to blend. Use your hands to make little balls, flatten them a little and put on greased baking sheets. Bake until lightly browned. Dust with confectioners' sugar before serving if you like.




Vakar sāku gatavot saskaņā ar ājurvēdiskajām receptēm, kuras jau labu laiciņu glabājās datorā, bet netika izmēģinātas, jo, tā teikt, ar datoru virtuvē nelīdīsi, bet izdrukāt piemirstas. Esot uz saldumu viļņa, pastāstīšu, kā pagatavot burkānu khir.

Yesterday I started to cook according to ayurvedic recipes which I stored on my computer and had never tried because always forgot to print them out. Being on the sweets' wave, I will tell you how to make carrot khir:

Burkānu khir

2 vidēji lieli burkāni
2 ēdamkarotes rozīņu
2 ēdamkarotes valriekstu vai Indijas riekstu (es tos rupji samalu, bet var likt arī veselus)
100 g brūnā cukura
150 g piena vai saldā krējuma
1 tējkarote garam masalas
1 tējkarote malta kardamona
1 tējkarote kanēļa
2 ēdamkarotes gī sviesta

Carrot khir (especially good for Vata dosha)

2 medium carrots, grated
2 tablespoons soaked raisins
2 tablespoons walnuts or cashews (I ground them roughly, but you can also use whole)
100 g brown sugar
150 g milk or cream
1 teaspoon garam masala
1 teaspoon ground cardamom
1 teaspoon ground cinnamon
2 tablespoons ghee


Pagatavošana:

Burkānus sarīvē uz rupjās rīves. Kastrolītī uzkarsē sviestu, pievieno garšvielas, apmaisa. Pievieno burkānus, rūpīgi samaisa. Pēc tam liek klāt riekstus un rozīnes, atkal apmaisa. Pielej pienu un visu uz lēnas uguns karsē, līdz šķidrums pilnībā izgarojis. Atdzesē un pasniedz saldēdiena trauciņos kopā ar pienu vai putukrējumu.

Preparation:

Put the ghee in a skillet. When hot, add spices and fry them for some seconds, stirring constantly. Add the carrots, mix well. Then add the nuts and raisins, stir again. Finally add the milk and cook until the liquid has completely evaporated. Cool and serve together with milk or whipped cream.

I haven't tried khir yet for I am waiting for my husband to come home from work. In case the dessert isn't tasty (highly unlikely because it smells fantastic!!!), I'll inform you immediately.




Khiru vēl neesmu nogaršojusi, jo gaidu no darba pārrodamies vīru. Gadījumā, ja saldēdiens nebūs garšīgs (maz ticams, jo smaržo fantastiski!!!), to šeit noteikti uzrakstīšu.

1 comment:

  1. Es esmu tas laimīgais, kam izdevās nogaršot khiru. Mans sapņu saldēdiens! Tas tik tiešām bija izdevies un ļoti gaidīšu tās reizes, kad sieviņa cels to galdā atkal! Ēdām ar siltu pienu un domāju, ka tā ir vislabāk. Ar putukrējumu nemaz negribētos. Paldies!

    ReplyDelete