Tuesday 3 November 2009

Sāku ar kaut ko uz kārā zoba jeb Gatavojam burkānu un čili kūku / Starting with something delicious – carrot and chili cake



Tā kā palēnām tuvojas pusdienlaiks, ienāca prātā labs pusdienu saldais ēdiens - burkānu kūka ar asumiņu. Oriģinālā recepte atrodama Jāņa Rozes apgāda 2006. gadā izdotajā "Veģetārajā pavārgrāmatā" (tur ir vēl milzum daudz citu garšas kārpiņu kārdinātāju). Es nebūtu es, ja receptē neieviestu savas korekcijas gan no veselīguma un veģetārisma viedokļa, gan noteiktu produktu īslaicīga trūkuma dēļ. Un tā - mīklai es izmantoju šādus produktus:

125 g smalko kviešu miltu
100 g rupjo kviešu miltu
2 tējk. cepamā pulvera
1 tējk. čili pulvera
1/2 tējk. sodas
1/8 tējk. sāls
125 g parastā vai ghī sviesta
150 g Demerara cukura
2 tējk. Orgran olu aizvietotāja + 4 ēd. k. ūdens (tā vietā, ja lieto, var ņemt 2 olas)
1/2 tējk. vaniļas vai ruma esences
250 g sīki sarīvētu burkānu
120 g žāvētu augļu maisījuma (žāvētas plūmes, dateles, Jumbo rozīnes u. tml.)
100 g sakapātu Indijas un/vai lazdu riekstu

Mīklas pagatavošana ir elementāra. Arī izcepas kūka (vismaz manā elektriskajā cepeškrāsnī) ātrāk nekā pavārgrāmatā norādītajās 50-60 minūtēs. Sākumā ieslēdz cepeškrāsni un uzkarsē to līdz 180 grādiem. Ietauko cepamo veidni (es izmantoju parasto apaļo receptē norādītās gredzenveida veidnes vietā). Nelielā bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, čili, sodu un sāli. Lielākā bļodā saputo sviestu ar cukuru, olu aizvietotāju, ūdeni un vaniļas/ruma esenci. Pievieno burkānus, sīki sagrieztus žāvētos augļus un riekstus. Beigās pieber sagatavoto miltu maisījumu. Visu samaisa. Mīklu pilda veidnē. Cep, kamēr mīkla vairs nelīp pie tajā iedurta koka iesmiņa. Izcepto kūku atdzesē ~ 15 minūtes, pēc tam izņem no veidnes un atdzesē pilnībā. Kūka ļoti labi garšo ar svaigu meža un dārza ogu mērcīti (to pagatavo, vienkārši sablenderējot, piemēram, zemenes, mellenes, avenes u.c. svaigas vai saldētas, ar cukuru nesaldinātas ogas).

Since the noon is slowly approaching, I am thinking of making a nice dessert – spicy carrot cake. The original recipe can be found in "Veģetārā pavārgrāmata" (The Vegetarian Cookbook) published by Jānis Roze in 2006 (there are many other treats for one's taste buds, too). I introduced some changes from both health and lactovegetarian point of view and due to short-term lack of certain products. So, I used the following products for the dough:

125 g all-purpose flour
100 g coarse whole-wheat flour
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon chili powder
1/2 teaspoon baking soda
1/8 teaspoon salt
125 g butter or Ghee
150 g raw sugar (e.g. Demerara)
2 tsp. Orgran egg substitute + 4 tablespoons water (if you use, take 2 eggs instead)
1 / 2 teaspoon vanilla or rum essence
250 g grated carrots
120g dried fruit mix (plums, dates, Jumbo raisins, etc.), soaked for half an hour
100 g soaked, chopped cashews and/or hazelnuts

Dough preparation is very simple. Also the baking process (at least in my electric oven) takes less than 50-60 minutes, which was the time indicated in the cookbook. My cake was ready in just 30 minutes :)

Preheat the oven to 180 degrees Celsius. Grease a round cake pan. Combine the flour, baking powder, chili, salt, and baking soda. In a larger bowl, use an electric mixer to beat the butter, sugar, egg substitute, water, and vanilla or rum essence. Mix in carrots, dry ingredients and finely chopped dried fruits and nuts. Spoon the batter into the prepared pan. Bake until a toothpick inserted in the center comes out clean. Cool for about 15 minutes before carefully inverting onto racks. The cake tastes very good with wild and garden berry sauce (simply blend together strawberries, blueberries, raspberries or other fresh or frozen unsweetened berries).

Bon Appétit!

1 comment:

  1. Saēdušies gardās kūkas, braucām ekskursijā uz Irbeni un kāpām augšā radioteleskopā.

    ReplyDelete