Friday 10 February 2012

Pa vidu darbiem - kārumiņš

Mājās ir izbeigušies gaišdzeltenās dzijas krājumi, tādēļ ar tamborēšanu nedaudz piebremzēju. Pēc pusdienām došos uz dzijas veikalu, lai ko piemērotu piemeklētu un vēlāk pabeigtu kārtējo krāsu pāreju, tādēļ tamborizpildes ziņojumu, visticamāk, no manis varat gaidīt brīvdienās. Pagaidām piedāvāju divu gardumu receptes.

Pirmajiem kēksiņiem mīklas recepte elementāra, no vecmāmiņu pavārgrāmatām ņemta (noskatīju šeit, bet atceros, ka bija kaut kad arī Ievas mājā publicēta): 0,5l kefīra + glāze cukura + 2 glāzes miltu + naža gals sodas.

Tā kā es savā ledusskapī atradu vien glāzi kefīra, ar sastāvdaļām variēju pēc saviem ieskatiem, lai beigās sanāktu lauku krējuma biezuma masa. Jāpiebilst, ka liku daudz mazāk cukura (vien pāris ēdamkarošu), jo padomā bija salda glazūra, kā arī patīkamam aromātam pievienoju nedaudz vaniļas esences. Mīklu liku silikona mafinu veidnītēs un 180 grādos cepu, kamēr pie kēksiņā iedurta koka irbulīša vairs nelīp mīkla. Glazūrai ņēmu šokolādes pūdercukuru + karstu ūdeni + no miziņām attīrītus, kafijas dzirnaviņās samaltus lazdu riekstus. Tai bija ļoti patīkama, riekstaina garša. Ja būtu gaidāmi kādi ciemiņi, glazūrai piešautu klāt vēl lāsīti ruma, bet pašu vajadzībām kēksiņi bija labi arī tādi paši. Dekorēju ar mandarīnu šķēlītēm un pašaudzētu piparmētru lapiņām. Kēksiņi pazuda vēderos vienā rāvienā - nepaguvām ne attapties, kad rokas sniedzās jau pēc pēdējiem eksemplāriem :))

Gatavojot pēc otrās (pīrāga) receptes, ieguvu kaut ko pa vidu starp kēksiņiem un mafiniem. Recepti ņēmu no krievu valodā izdotas pavārgrāmatas: Акинчана даси, Бхагават Дхарма дас "Выпечка без яиц". Atkarībā no izmantotajām sastāvdaļām var pagatavot vegānu vai laktoveģetāru desertu.


Citronu pīrāgs ar ingveru

175 g miltu ar mīklas irdinātāju*
1 tējk. cepamā pulvera
75 g margarīna (es ņēmu sviestu)
3 ēdamk. gaišā sīrupa (lietoju tumšo)
75 g brūnā cukura (man mājās bija tikai baltais)
2 tējk. ingvera pulvera (bēru tikai vienu)
1 tējk. maltu garšvielu maisījuma (liku tējkaroti kanēļa un šķipsnu Chai Masala garšvielu maisījuma)
25 g cukurota ingvera (es liku uz aci nelielu saujiņu)
2 ēdamk. sojas piena (lietoju govs pienu)
125 ml ūdens
1 ēdamk. citrona sulas

* var pagatavot pats, uz katriem 100 g miltu ņemot 1 tējk. cepamā pulvera un 1/8 tējk. dzeramās sodas

Pagatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Cepšanai izmanto vai nu apaļo 900 g kūku veidni (to pirms cepšanas neaizmirst ietaukot un izkaisīt ar miltiem), vai silikona mafinu formiņas (neko taukot vai kaisīt nav nepieciešams).

Kastrolī uzsilda margarīnu/sviestu kopā ar cukuru un sīrupu. Tikmēr bļodā rūpīgi sajauc visas sausās sastāvdaļas. Pievieno gabaliņos sagrieztu ingveru, pievieno kastroļa saturu, pienu un sajauc viendabīgā masā. Uzvāra ūdeni, piejauc citrona sulu un iegūto šķidrumu iemaisa mīklā. Mīklu liek kūku veidnē vai formiņās un cep, kamēr gatavs. Atdzesē un bauda kopā ar kādu garšīgu dzērienu :)

5 comments:

  1. Skatos, ka Tev jau domas par pavasari :) vismaz noformējums par to liecina, bet super :)
    Kā tad to vientuļo kūciņu sadalījāt? ;) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivetiņ, domas par pavasari mani nekad neatstāj! Fotografēšanas brīdī kēksiņš bija viens no diviem atlikušajiem gabaliem, ārpus kadra krūzēs kūpēja cigoriņu dzēriens, Kristians ar kāru aci raudzījās un nevarēja sagaidīt, kad beigšu zibināšanos, lai kēksiņi beidzot tiktu labsajūtā apēsti :D

      Delete
  2. mmm... atsūtīsi mums ar kādu kēksiņu????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tas varētu būt grūts uzdevums, ar ko starptautiskie pasta sūtījumu piegādātāji, visticamāk, labi netiktu galā :) Tā kā Tev vai nu atliek vien izcept pašai savus pēc manis izmantotās receptes, vai gluži vienkārši aizčāpot līdz Sentpīterportas brīnišķīgajai Viktora Igo maiznīcai un iegādāties kādus līdzīgus gardumus :) Mēs ar Kristianu vēl joprojām ar prieku atceramies to vietiņu un jauko, izpalīdzīgo pārdevēju.

      Delete
  3. mmm.. tas keksiņš izskatās tik kārdinoši :)
    paldies par citrona pīrāga recepti - mēģināšu kādu dienu uzcept :)

    /Marite
    (aerismade.blogspot.com)

    ReplyDelete